Wednesday, December 29, 2021

Kokkuvõte Küprose reisist

Küprosele minek tuli meil üsnagi eksprompt ja selles suhtes ega meil suuri ootusi ka polnud, igal juhul oli eesmärgiks ringi seigelda ning selles osas täitus kõik imeliselt. Kui me oleks läinud suvel või muul soojemal ajal, oleksid ka muljed teised olnud, kuid nende nelja päeva kohta, mille detsembris seal veetsime, on kokkuvõte järgmine. 

Küprose plussid: 

1. Ilus sinine meri. Ilus vaadata nii talvel kui suvel, palju toredaid randu, kus päevitada ja ujuda. Soojaga saab snorgeldada, jahiga saab sõita, surfata. Rannapuhkuseks on väga hea asukoht, eriti kevadel ja sügisel, kui päike lagipähe ei paista ja vesi mõistlikult 20+ kraadi on. 

2. Üllatavalt odav. Kagu-Aasiaga võrrelda ei anna, aga Eestiga küll. AirBnBd on odavamad, kütus on odavam, söök on odavam. Vähemalt on see nii madalhooajal, st talvel. Ütleks isegi, et odavate lennupiletitega tuleb nädalane puhkus Küprosel mõistlikuma hinnaga kui see Eesti spaas veeta. Meil läks inimese kohta see nädalavahetusereis kokku alla 500 euro kindlasti, kuigi käisime mitu korda uhketes söögikohtades ning majutus oli ka pigem luksuslik. 

Boonuseks päike ja imeilus vaade: 

3. Sinna viivad otselennud ja see on lähedal. Otselendude osas ei ole Eestil just palju, mille osas valida, kuid Küpros see on. Ryanair on tubli vedaja ning pakub konkurentsivõimelist hinda. 

Vaade lennukiaknast: 

4. Ilus loodus. Mäed, suured rohelised aasad (jah, tõsi küll, ainult vihmahooajal, suvel on näha hulgaliselt beeži). Matkata on tore. Kui oleks kauemaks jäänud, oleks kindlasti palju erinevaid matkaradasid proovinud, meil oli nendest terve nimekiri. 

5. Mõnus vahemere toit. Liha ja salat, palju kastmeid, Küprose enda puu- ja köögiviljad. See on see soojas elamise võlu, et igal aastaajal saad kohalikku värsket kraami süüa. 

6. Teenindav personal rääkis väga head inglise keelt. Eks see loomulik ole endise Inglise koloniaalmaa kohta, kuid olime väga positiivselt üllatunud. 

Küprose miinused: 

1. Jahedamal ajal minnes peab arvestama, et ega neil seal mingeid soojapidavaid majasid ei ole. Hotellides on ilmselt teised lood, aga AirBnBs köetakse toad soojaks konditsioneeriga. Marmorpõrandad on külmad ning sussid või plätad kuluvad igati ära. Meie saime toad soojaks paari tunniga. 

2. Suvel on liiga palav ja talvel üsnagi vihmane. Seega päris aastaringi seal mõnus ei ole nagu Kanaaridel või Hawaiil. Peab mõtlema, mida kogeda tahad. 

Jopega rannapuhkus: 

Kultuurikogemiseks täiesti normaalne kliima: 

3. Ikka üsna räpakas on ka, majad lagunevad ning paljud teed on korrast ära. Kui võrrelda Larnacat, turistipiirkonda vana kesklinnaga, ja Tallinna vanalinna, siis hoolduse ja puhtuse koha pealt on küll nagu öö ja päev. Oleme ikka tõelisteks Põhja-Eurooplasteks saanud, armastame korda ja puhtust. 

Ja vahel oli ikka väga kummaline ka: 

4. Turismimaailm on keskendunud peamiselt paketireisijatele. Omal käel minnes nägime, kuidas vaatamisväärsused olid hooldamata - Kuningate Hauakambrites sai müüride peal ronida, tule taevas appi...   Sinna sadas vihm ja neid murendasid taimed. Ometi on see UNESCO maailmapärandi nimekirjas. Selliseid asju Põhja- või Lääne-Euroopas ei juhtuks. 

Roni, kus tahad: 

5. Vasakpoolne liiklus ikkagi ka. Mul on hea meel selle kogemuse eest ja edaspidi poleks probleemi jälle vasakul sõita, kuid ega see kerge ei olnud. :D Ma olen jätkuvalt tänulik, et sain õppida ajal, kui turiste oli vähe. 

Hea, et mul ikka oidu oli see automaatkäigukastiga auto võtta: 

Küprose reisi suurim pluss oli tegelikult minu jaoks see vabaduse tunne, mille seal leidsin. Võib olla, et asi oli selles, et polnud pärast lapse sündi ilma lapseta reisil käinud (nagu vanasti), võib olla, et asi oli ka milleski muus, kuid vabadus ise oli ekstaatiline ja see muutis midagi mu sees. Elu läks veelgi paremaks, kas siis, kui päevi järjest kodus olen. Sain mingi osa iseendast tagasi. 

Kas me kunagi Küprosele veel uuesti läheme? Ei tea, võib juhtuda. Samas tuleb tunnistada, et need 4 päeva jällegi nii palju mõju ei avaldanud, et nüüd kohe tagasi tahaks minna. On ka palju muid kohti, mida avastada. Igal juhul olen tänulik Maarjale, et koos käia saime, meie reisid on alati väga toredad. Villele olen ka tänulik, et kogu koduse elu mõistvalt enda peale võtab ning sealjuures absoluutselt mitte kordagi ei ütle, et tal raske on (kuigi ma tean, et raskeid hetki on alati). 

Aasta 2021 on tegelikult ikkagi väga edukas olnud. Saime oma vaktsiinid kätte ning reisimine võis alata. Küprosel andsime muide PCR testi ka veel pärast maandumist, see oli kohustuslik kõigile. Riik saatis meile siis u 5h pärast sõnumi, mis vastus oli. Oleks positiivne olnud, oleks pidanud sinna 10 päevaks karantiini jääma, seega riski me võtsime. 

2021 kostitas meid siis kokkuvõttes ägeda karavanireisiga, mõnusa puhkusega Kagu-Eestis, esimese välismaise perereisiga Rhodosel ning selle sama Küprosega. Kaugetes kohtades ei käinud, kuid rõõmu oli palju. Järgmisel aastal loodan naasta oma endisesse takti - 4 välisreisi aastas. Ma olen üsna kindel, et õnnestub. 

Head vana aasta lõppu, reisisõbrad, ning seiklusrohket uut aastat kõigile! 

No comments: