Wednesday, July 21, 2021

Mida õppisime oma karavanireisilt?

Esmaspäeval tõusin vaatega mändidele, sinisele taevale ja rohelisele murule. Jah, olin mõne võrra väsinud, kuid nii mina kui Ville oleksime veel mõned päevad ringi reisinud. See ütleb juba nii mõndagi, eksole? 

Aga egas midagi, panime omad kompsud kokku, ühendasime auto haagisega ja hakkasime tagasi Tallinna poole sõitma. Selleks ei läinud meil kaua aega tegelikult, sest kohvreid, mida pakkida, ei olnud. Viskasime lihtsalt prügi välja ja kinnitasime asjad piisavalt hoolikalt, et need sõidu ajal ringi ei liiguks. 

Asjapulk oli ka abiks, nagu ikka: 

Minu salasooviks oli ka viimasel päeval üks väike matkake teha ning olin valmis vaadanud kaks eri matka, mida valida olenevalt sellest, kas poiss jääb magama kohe või natuke hiljem. No kohe ta ei jäänud, seega võtsime esimese: Pärnu rannaniidu matkarada. 

Jah, ega see mingi suurem matkarada polegi, lihtsalt väike jalutuskäik ilusal puidust rajal vaatega merele ja rannaniidule ja ühelt poolt ka hotellile, mille ees kopp parasjagu tööd tegi. See oli Felixi suurim vaatamisväärsus kogu matka ajal. 

Isegi perepildi tegime kahekesi, sest väike inimene keeldus kopalt silmi pööramast. Mina ja mu korralik päikesekaitse: :D 

Pärnus käik ei lõppenud matkaga. Meil oli ka vaja jäätiseid - just neidsamu, mida ka pühapäeval juba taga ajasime. Vaatasime nende kodulehelt, et jäätiseid on müügil sealsamas ranna lähedal Hiina Majas. Otsisin, mis ma otsisin, ei leidnud. Edasi läksime järgmisesse müügikohta, Port Arturi Coopi, aga oh häda, seal polnud jälle Ville lemmikuid mojito maitselisi pulkasid. Lõpuks läksime sinna samma tagasi, kust esialgu need jäätised ostsime, kuigi karavaniga oli väga-väga raske seal ringi manööverdada. Ma ostsin poest kõik mojito jäätised ära ja veidikene muid ka. Maksin selle 13 jäätise eest 32,5 eurot. Hullumeelsus, onju? :D

Koju jõudsime ilma vahesündmusteta. Kell 13 olime oma parkimisplatsil ja kella neljaks olid meil koristatud nii karavan kui auto ja lahti pakitud kõik kompsud, mille karavanist tuppa tõin. Igati edukas pärastlõuna. 

Aga nüüd siis asja juurde - kokkuvõte

Kokkuvõttes loen reisi edukaks. Mis kõik hästi läks? Esiteks, saime iga päev ühe matka teha. Teiseks saime iga päev ujumas käia. Kolmandaks kuidagi me selle kuti ka ikka magama saime seal karavanis. Neljandaks pidasime vastu kõik need 4 ööd ja 4 päeva, ei jätnud pooleli. Viiendaks suutsime oma nahka nii hästi hoida, et see ei põlenud kordagi ära. Ole sa tänud, hea SPF 50 päikesekreem! Kuuendaks oli kogu reisi ajal jahedam kui Tallinna korteris - mere ääres puhus tuul, temperatuur oli madalam. Tänu tuulele polnud üldse sääski ja väga harva lendas mõni parm mööda. Seega tegime koha osas hea valiku. 

Sai rahus ja jaheduses hambaid pesta: 

Mida järgmine kord teisiti teeks? 

1. Järgmisel korral oleks kauem. :D Jah, meile vist tõesti sobib ka selline reisimine. Oli aegu, mil mõtlesin õudusega, kuidas karavanireisil olles pean hommikuti merevaiguvõileiba pugima ja ei saagi oma apelsinimahla ja pannkooke süüa, mida hotellides pakutakse. Lisaks see räpasus, sest vett peab kokku hoidma ja korralikku ruumikat dušši ei ole... Nüüd polnudki lugu. Mõtlesin selle üle pikalt veel eile ja tänagi ning leidsin, et ma ise olen muutunud. Loomulikult meeldivad mulle head hotellid ja head hotellihommikusöögid, aga 1-aastase lapsega neid nagunii nautida ei saa, seega haagissuvila on just väga mõnus koht, kus rahulikult toimetada ilma, et teiste hotellikülastajate ees piinlikkust tunneks, kui kusagilt suurem jonnituur peale tuleb. 

Söö, millal tahad, kuidas tahad, kaua tahad: 

2. Võtaks rohkem asju kaasa. Ainuke reis, mille kohta seda öelnud olen. Karavanis on piisavalt ruumi, et ära mahutada ka see juuksepalsamipudel ja lisarätikud ja veel rohkem sööki ja kui vaja, siis ka mingeid mänguasju. Pole probleemi! Ainult pakiks korralikumalt, eriti riideid, need vedelesid ikkagi hunnikus kusagil kapis. Lapsele tegelikult ka mänguasju vaja polnud, talle piisas, kui autouksed lahti tegime. Meil samuti hea mõnus, vähemalt pool tundi sai rahulikult süüa ja juttu ajada. 

Masinad, oh masinad... 

3. Planeeriks marsruudi nii, et mingid päevad oleks kindlasti ka ametlikus karavanitelklas, et korralikult pesta ning veevarusid täiendada saaks. Muidu sobivad RMK alad ka väga hästi ja eks see karavanide üheks suureks plussiks olegi, et saad ööbida, kus tahad. 

Isegi Pärnu rannas oli karavaniparkla, miks mitte minna magamistoast otse surfitrenni: 

4. Paneks kohe lapse suurde voodisse magama. Esimese õhtu 3 tundi ööunne panekut olid ikka piinarikkad. Eks tegelikult on suuremate lastega muidugi ka parem reisida, nari on olemas ja kui ise magama jäävad, siis pole probleemi. Juba kujutan ette, milline õnn meid tulevikus ees ootab. :D 

Äkki hakkab isegi vaatetorne nautima? 

5. Võtaks rohkem "päris toitu" kaasa. Sõin iga päev komme, küpsiseid ja jõin kokat, aga oleksin võinud vahel ka tatart keeta või boršisupi üles soojendada. Pikemal reisil mõtleksin sellele rohkem. 

Vaade köögile ja naridele, paremal tualettruum: 

Palju raha läks? Meie saime haagise soodushinnaga 70 eurot ööpäev, mis on tõesti hea hind, sest tegu oli 2021. aasta karavaniga. 20 eurot läks ühe ööpäeva peale Rannakodus, kokku siis 40 eurot. Söögi peale läheb igaühel nii palju, kui kulutada tahab. On inimesi, kes saavad 5-liikmelise perega nädalas 50 euroga söönuks, meil läks pitsakohas juba üle 30 euro. Kütust läheb muidugi omajagu. Ville isa Skoda võttis ilma haagiseta maanteel 4-5l/100km, haagisega koos 13-15l/100km. Seega jah - haagisega saab reisida nii väga odavalt kui väga kallilt. Üldjuhul tuleb ikkagi odavam kui hotellides või hostelites ööbimine ning pidevalt väljas söömine. 

Jalutada saab tasuta: 

Haagissuvila või matkabussiga reisimist soovitangi kõigile neile, kes armastavad looduses viibida, hindavad mobiilsust ning kodusust (ikkagi oma voodipesu ning sööginõud) ning kes peavad lugu nn "aeglasest reisimisest" - kiirelt kuhugi ei saa, aga teekond ise on sama tähtis. Üldjuhul pole matkabussi ja haagise jaoks vaja ka eraldi märget juhiloal, piisab B-kategooriast. 

Ei tea, kas karavaniga reisimisest saab meie peretraditsioon? Oleks päris tore ju, või mis? :) 

Järgmiste reisideni! 

4 comments:

Kristi said...

See oleks väga äge peretraditsioon! Kas olete ka arvutanud, et kui palju peaks aastas sellega reisima, et oleks mõttekas osta?
Mulle meeldib Airbnb ka sellel põhjusel lastega, et ei pea kuskil hommikusöögirestos söömisega pooleks lastel sabas jooksma.

Kersti said...

Nii mõnus kogemus! Mul on ka alati see tunne, et need reisid võiksid kauem kesta! :)

Saara said...

Jaa, AirBnB osas nõustun täiesti selle söögimajanduse osas!
Ma arvan, et meil kindlasti ostmine kasuks ei tuleks… Ehk ainult siis, kui ca pooleks aastaks kuhugi pikemale matkale läheks. Ja ka siis poleks kindel, sest lisaks muule tulevad sinna ka hoiustamise kulud jms. Veidi liiga suur mänguasi. :D

Saara said...

Jaa, nüüd vähemalt on kogemus käes, saame järgmisel korral juba teadlikumalt planeerida. :)