Saturday, August 21, 2021

Värska sanatoorium ja veekeskus - retro, et mitte öelda vana

2 nädalat tagasi laupäeval käisime ja vaatasime ka selle Värska sanatooriumi üle, kui me juba Kagu-Eestis kord olime. Ole ta ju ometigi üks kuulsamaid veekeskuseid Eestis või mis te arvate? Ikkagi ajalooga ja puha. Ning ilm oli ka vihmane. 

Pean kohe alustuseks väljendama oma pettumust lahtiolekuaegade osas. Veepark ja saunad, kuhu meie minna tahtsime, tehakse nädalapäeviti alles kella kahest lahti ja nädalavahetusel on lahtiolekuaeg kell 12. Aga meil on ju väike põnn, kes päevaund magada tahab... Egas polnudki muud, kui ootasime oma Maaritsa saunamajas kuni poiss lõunaune ära teeb ja hakkasime pärast seda sõitma. 

Kohale jõudsimegi umbes kella neljaks: 

Värska on Tallinnast tulleks üks perifeersemaid veekeskuseid, mida külastada ning sellel on oma võlu, saab end täielikult Lõuna-Eesti metsade vahele ära peita ühte väiksesse hotelli väikese veekeskusega. Ka hinnad on väikesed - perepileti eest koos saunadega küsitakse 29 eurot, täiskasvanupilet on 14 eurot tükk, seega tegelikult saab lapsed tasuta kaasa võtta ja veel kuni 3 last! Väga ilus peresõbralik poliitika. 

Mis aga väga peresõbralik ei olnud, oli garderoobisüsteem. Naised ja mehed eraldi, nagu ikka. Ma siis saatsin oma mehed meestepoolele ja ise läksin naistepoolele. Kaasa oli meil võetud 1 suur saunakott, selle pakkisime kiiresti kaheks. Jep, see mulle pigem ei meeldinud. 

Duširuumid olid tavalised. Ei midagi uhket, ei midagi hullu, lihtsalt okeid: 

Veekeskus ise on väikene (noh, võrreldes nende suurte veekeskustega, mitte butiikvariantidega mõisates). On üks suur keskne bassein, mis tegelikult ise päris mahukas on, kuigi ma ei tea, kui palju rahvast seal rahvarohkemal ajal on. Meie sattusime Värskasse Seto Kuningriigi päevade ajal ja enamik turiste/kohalikke olid kuningavalimistel... 

Meie isiklik kuningas siin oma tõllas: 

Selle tõlla andis meile vetelpäästjatädi täitsa niisama, muide. Neil olid väljas kätised ja "makaronid" ja muud vahtplastist vigurid, aga nähes meie väikest 1-aastast, otsis ta tagaruumist "pükstega" ujumisrõnga üles. Kiidan! Felixile väga meeldis. 

Aga nagu kontrastses elus ikka, on neil ka lapsesõbralikkuses veel arenemisruumi. Lastebassein, nimelt, oli umbes 70 cm kõrge veega ja seal oli ainult üks keskne allalaskmistoru nii-nii järsu trepiga, et hoidsin lapsel kogu aeg kätt seljal, et teine maha ei kukuks. Kahjuks pean ütlema, et seni kõige kehvem lastebasseini kogemus tervel Eestimaal. 70 cm on ka ikka väga kõrge. 

Õnneks oli üks koht, kus veidi mugavam istuda oli - mineraalveebassein. Värska on ju selles osas eriline, et neil on ainsana Eestist kasutusel mineraalveebassein. Istudki looduses, puhtas vees. 

Okei, tegelt loodusest on asi kaugel, aga mõni kunstlilleke seal ikkagi oli, et tunnetki tekitada. 

Tegelikult see mineraalveebassin oligi mu lemmikosa kogu spaast. Kui oleks veel aknaid ka olnud, siis ma poleks sealt lahkunudki. Vähemalt mitte need 3 minutit kuniks poisil isu täis saab. 

Teine lahe koht oli veebaar, mõnus retro. Retro kusjuures ongi Värska veekeskuse parim omadussõna. Noh, et mitte öelda... vana. :D Tuleb ikka hinnata seda retrohõngu! Ja midagi ägedat on igas kogemuses. 

Felix näiteks külastas oma elu esimest baari. Klassikaline jäätisekokteil ploomimahlaga kulus väga ära. 

Saunad ei olnud midagi väga erilist, aga polnud ka halvad. Leidus aroomi-aurusaun, lihtsalt aurusaun, infrapunasaun, klassikaline Soome saun 90 kraadiga ja ka 75-kraadine variant samast asjast. Juures külmaveebassein, kuhu mineraalvesi sisse oli pandud. 

Tegelikult mind veidi häirib mu toon. "Polnud midagi väga erilist." Oli ikka eriline. Oli rahulik ja mõnus ja puhas ja soe ja... Et te ei arvaks, et ma mingi ülbik tallinlane olen, kes väikeseid asju nautida ei oska. Oskan. Meil oli väga tore vaadata, kuidas Felix esimest korda elus saunas käis. 

Ujumisbassein oli suur ja mõnus. Ujuma tuleksin siia küll ja ma arvan, et suurim osa külastajatest ongi need, kes ainult ujumas käivad. 


Seega kokkuvõtteks: kõige parem osa Värska spaa juures on mineraalveebassein (kusjuures ka mineraalvee mullivanni leidsin!) ning retrohõng. Sõbralik personal. Rahulik olemine. Ka troopilise vihma atraktsioon, nagu nad ise ütlevad: 

Miinuseks siis garderoobisüsteem, lastebassein ning see sama retrohõng, kuidas kellelegi. Kui lähemal elaks, siis käiks ikka, aga Tallinnast või mujalt kaugelt ekstra Värska sanatooriumi ja veekeskuse jaoks kohale tulla pole minu meelest mõtet. 

Olen tänulik ja rõõmus, et selle kogemuse sain. 

Poisid olid ka. Väsimus ja rahulolu käsikäes: 

Ja üldse on see külastatud spaade nimekiri päris pikaks kasvanud: Meresuu, Tallink Aqua Spa, Pärnu Strand, Vihula mõisa spaa, Pärnu Viiking spaa, Kalev spaa, VSpa ja teine VSpa, Rakvere Aqua Spa, Nooruse Spa, Laulasmaa spaa, Saka mõisa spaa, Toila spaa ja Mäetaguse spaa

Kuhu siis järgmiseks?

No comments: