Friday, November 10, 2023

Viimane päev matkaautos

Eile ei teinud me midagi muud, kui sõitsime tagasi Te Anaust Queenstowni ja hängisime Queenstowni kõige uuemas karavaniparklas. Nüüd tunnen ise ka, et väsimus on jälle peal. Vahepeal juba kuidagi läks minema, sest Uus-Meremaaga tuli uus hingamine ja nii palju ilu, aga eile tundsin, et on okei, et see reis läbi hakkab saama. Kuigi jah, seda novembri ilma ei oota ma ikka kohe üldse mitte. Mulle meeldib see kevad, mis siin on. 

Aga kuna eile oli ka meie viimane päev matkaautos, siis otsustasin, et pühendan postituse matkaautole ja kõrvale jagan mõned pildid eilsest. Oma 6-nädalasest reisist oleme enamiku olnud matkaautos ja usun, et selle asja oleme päris käppa saanud ning tõesti tean, kuidas niimoodi reisimine välja näeb. 

Matkaautoga reisimise plussid: 

1. Oled nagu tigu - kodu on alati kaasas. Kõik su riided on alati kaasas, kogu toit. See annab uskumatu pandlikkuse. Riided ei vasta ilmale? Pole hullu, vahetan kohe ära. Tahaks midagi süüa? Külmkapp on toitu täis. Vaja väikest puhkust? Pargi kodu ära ja pikuta paar tundi. Reisid nagu tigu. 

2. Saad reisikavas alati muudatusi teha. Tunned, et ei jaksa sinna linna enam sõita? Pole hullu, lihtsalt ei sõida. Majutust broneeritud ei ole, võid minna, kuhu tahad. Tunned, et aega on üle ja läheks veel kuhugi? Aja autole hääled sisse ja liigu. Meie broneerisime ka kõik karavaniparklad üsna samal päeval ning saime ilusasti hakkama. Vaata lihtsalt, et enne kohale jõuad kui vastuvõtt kinni pannakse. ;) 

3. Kes kõiki matkaauto võimalusi kasutab, saab väga palju kokku hoida. Sul on tegelikult oma köök olemas, võiks kõik söögid ise valmis teha. Kui on self-sustainable auto, siis ei pea tingimata isegi karavaniparklas olema, saad tasuta kusagil campgroundil ööseks olla. Oskuslik majandaja saab endale väga palju odavama reisi korraldada ja sama rahaga rohkem näha ning kauem olla. 

4. Stabiilsuse-element. Iga päev ööbimiskohta vahetades võivad tundlikkumad lapsed üsna stressi minna. Kui voodi ja "kodu" on 2 nädalat sama, siis see aitab hoida rahulikku joont. Laps teab, kus miskit asub ja tunneb end kindlamalt. 

5. Sul on võimalus ööbida kohtades, mida muidu ei näeks. Päikesetõus mäe otsas? Vabalt! Kui leiad koha, kuhu parkida, siis lase käia. Vaata seda kasvõi oma "magamistoa" aknast, ei pea pidžaamadestki välja pugema. 

6. Allergikutele on hea, et iga päev ei pea uute värskelt pestud tolmuste ja pesupulbriste linade vahele minema. Midagi, mis Villele tegelikult meeldis. 

Matkaautoga reisimise miinused:

1. Üks suurematest miinustest on sõidu ajal tekkiv lärm. See kurnab nii ära, kogu aeg midagi koliseb ja kiliseb. Samas pole ka peatudes head vaikust, sest kuumas kliimas oli meil töös kondekas, siin Uus-Meremaal aga soojendi. Ööseks läks sisse elektripuhur. Undmine ja kolisemine, kolisemine ja undamine. Õudne!

2. Ruumi on vähe. Oleneb muidugi, kuidas muidu elama oled harjunud, aga meie jaoks on vähe. Isiklikku nurka pole, kõik on kogu aeg kõigiga koos. Köök on meetri kaugusel, vets pool meetrit. Kui veel vihmane või jahe ka on ja välja minna ei taha, siis ongi selline kokku surutud tunne. 

3. Koristamine. Kui hotellides koristatakse, siis matkaautos pead ise kogu aeg koristama, et üldse elada suudaks. Nii, kui midagi vedelema jätad, läheb kitsaks. Toitu pudiseb ka igale poole, muudkui käisime neid põrandaid harja ja lapiga üle. Iga hommik tuleb nõud ära pesta, sest kraanikaussi jättes ei saa autoga sõita - need hakkavad seal ringi liikuma, on vaja oma sahtlisse ära panna. 

4.  Matkaautoga sõitmine nõuab julgust ja kogemust. See on ikkagi suur masin, pöörded tuleb võtta varuga, käsipidur on parim sõber ja siin pool maakera nõuab ka vasakpoolne liiklus oma. Sellega küll harjub ruttu, aga päris tavaline auto see siiski pole. 

5. Sul on vaja tegeleda rohkem kodu ülalpidamisega kui hotellis ööbides. Pead vaatama, et puhta vee tünn oleks piisavalt täis, halli vee tünn tühi, et oleks piisavalt sinist pulbrit vetsuvee jaoks jne. Gaasi peab olema ja seda peab kontrollima, et see lahti ei jääks. Igasugu tehnilisi küsimusi on, pole lihtsalt 1-2-3. Kui mul näiteks Villet kaasas ei oleks, siis peaksin oluliselt rohkem aega pühendama lihtsalt selle autokodu tundmaõppimisele. 

6. Pead korraga suurema summa raha välja käima. Kui hotellide ja AirBnBde eest saad maksta ka jooksvalt, siis matkaauto rendi eest pead kohe kõik ära maksma. Samuti oli meil Austraalias vaja tagatisraha 7500 AUD ehk üle 4000 euro. Meil pole krediitkaartegi sellises summas ehk see raha oli meil konkreetselt nende kontol kinni kuni nad selle vabastasid. 

Mänguväljak mängu-matkaautoga: 

Kuidas tundub - matkaautole pigem "jah" või "ei"? 

Kõige ägedam mängutuba siiani: 

Ma pole kindel, kas me enam "jah" ütleme. Felix kasvab ka suuremaks ja usun, et saab hotelli-ebastabiilsusega hakkama. Ja ehk oleme isegi mõistlikumad ning ei vaheta iga öö ööbimiskohta. :D Seda ma küll lubada ei saa, me lihtsalt olemegi sellised liikuvad ja uudishimulikud inimesed. Ville ütles, et  tema kindlasti ei taha enam. No saab näha. 

Eile õnnestus meil saada endale hot tubi sessioon, kuigi kõik olid välja müüdud. Ville broneeris ära, kuid siis vaatas, et sai valele päevale ja õigel polnud ühtegi. Küll aga vabanes koht just siis, kui Ville tühistama läks. Nautisime tunnikest soojas vees väga, väga ilusa vaatega. Ühelegi pildile pole värve juurde keeranud, kõik on filtrita: 

Õhtu lõppes asju pakkides. See etapp saab ka nüüd läbi. Edasi tuleb veel natuke Põhjasaart, Singapuri ja siis olemegi kodu poole teel. Nädal veel. See tuleb ilus. 

Ville tehtud pildid Uus-Meremaa Lõunasaare taevast. Sellist me kodus ei näe. 


4 comments:

Helka said...

Minu poolt kindel EI matkaautule. Meil kunagi oli hoovis sõbra matkaautu kui lapsed väiksed, pidime isegi minema kuhugi, aga jäigi katki. Praegu aga olen liiga mugav selle asja jaoks. Vist.

Saara said...

Oleks veel, et järelveetav, siis oleks autos hea vaikne ja saaks maja kuhugi maha jätta, aga see camper ise... Õõh...

Anonymous said...

Olen matkaautoga kuuel Euroopa tripil käinud. Pere oli suur (kolm last) ja ma olen olnud ülirahul. Kõigil on olnud ruumi, saab sirutada, ringi käia ( tean muidugi, et ei tohi) ja kui keegi sõidab, siis saab ka pika sõidu ajal magada. Väikse sõiduautoga olid kõik juba 100 km pärast närvis, kuna kolmekesi tagaistmel pikalt istuda ongi vastik.Põhjamaades, kus ruumi palju, saab imelisi ööbimispaiku valida. Täiesti mõttetu on järelveetav matkatreiler - sõidu ajal oled ikka nagu kilu karbis sundasendis. Mingi kolin absoluutselt ei seganud. Tore oli sõidu ajal kohvi keeta, võikusid teha, igati tšill. Kämpareid oleme kasutanud nii harva kui võimalik ja nii palju kui vajalik. Olen olnud ka roolis. Mul ei ole mitte ühtegi kobinat..

Saara said...

Kuna ma matkaauto kohta juba FB-s kommenteerisin, siis tahtsin veel öelda, et Reet, sa oled üks mu suuri eeskujusid, sa tead, onju? :D Elust peabki viimast võtma, täie rauaga nautima ükskõik, mis seiklus parasjagu on! Lastel oli sul raudselt megaäge lapsepõlv!