Monday, February 8, 2016

Mis kõik võib valesti minna ehk alustaks äkki nüüd uut reisi ka?


Tere kõigile lugejatele!

Nonii. Täna on 8. veebruar ja põhimõtteliselt peaksime meie Villega olema praegu kusagil Euroopa kohal õhus. Kus me oleme? Me oleme siinsamas oma Tallinna korteris.

Mis juhtus?

Igasugu asju on juhtunud selle reisiga. Õppimiskogemus on tore iseenesest, aga tore oleks ka siis, kui kõik ilusti sujuks :)

Meie reisi Kagu-Aasiasse hakkasin ma planeerima juba augustis 2015. Nägin Trip.ee või Reisidiilid.ee lehel mingit kuulutust, mis pajatas AirAsia soodukampaaniast. Vaatasin kohe, et Kuala Lumpur-Siem Reap (Kambodžas) on väga hea hinnaga ja kiirelt sai otsustatud, et veebruaris 2016 juba sinna reisimegi. Leida oli vaja ainult piletid Tallinn-Kuala Lumpur. Siit ka esimene õppetund:

* Kui sa soovid planeerida reisi ja vaatad reisipakkumisi, siis vali pakkumised ikka kõige kallima lennuotsasoodustusega.
Point: AirAsia piletid on tegelikult igal ajal väga odavad, seega vahet ei ole, kas maksad otsa eest 20 eurtsikut rohkem või vähem. Küll aga on päris suur vahe maksta Amsterdam-Kuala Lumpur 100 euri per kärss rohkem. See on õppetund, mille meelde jätan. Mitte, et me nüüd nii palju kaotanud oleks või et me Ville töö pärast üldse viimase hetke pakkumisi vaadata oleks saanud, aga igatahes on see mõte väärt kõrva taha panemist.

Pärast septembris lennupiletite ära ostmist oli kogu asjaga umbes kuu-kaks vaikust. Siis tuli järgmine pomm: Estonian Air läks pankrotti. Meie juhendav lennufirma oli KLM, aga allhange Tallinn-Amsterdam-Tallinn otsale oli tehtud Estonian Airile. Seega me teadsime juba alguses, et sellega tuleb probleeme. Mida mina selle teadmisega peale hakkasin? Mitte midagi. Kas see on normaalne käitumine? Ei. Õppetund number kaks:

* Kui sa tead, et lennufirmaga on probleeme ja piletid tuleb ümber vahetada, siis tee seda kohe ja mitte vahetult enne lendu, kui sa juba kõik hotellidki maksnud oled.
Point: Mida varem, seda parem. Oleks võinud vabalt juhtuda, et me oleks ainult raha tagasi saanud ja ise pidanud uued piletid ostma kogu Tallinn-Kuala Lumpur reisile. See oleks meile ikka sadades eurodes kallimaks läinud. Pärast paari väga väga närvilist nädalat, kus ma vahetpidamata KLM klienditeenindajate ja SkyToursi (online reisifirma, kust skyscanneri kaudu piletid said ostetud) kirjaoskamatutega suhtlesin, sain lõpuks asjad korda. Hea, et ma Irenal juukseid heledamaks lasin värvida, muidu oleks selle pruuni alt juba ka halli paistma hakanud. Aga nagu täna lennujaamas kuulsime, siis mõned inimesed ei olegi veel kuulnud, et Estonian Air pankrotti on läinud ja tulevad nagu Kuu pealt kukkunud lihtsalt lennujaama oma lennule, mis juba mitu kuud tagasi tühistatud on. Selles suhtes läks isegi hästi.

Pärast seda, kui meil lennud olid korras ja kõik makstud, olime ilusasti valmis reisima. Tegime ettevalmistusi. Plaanisin kõik varakult ära teha. Õppetund number kolm:

* Tee päriselt ka varakult reisinimekiri ja TO DO-list valmis ja ära mökuta selle kõigega viimase päevani.
Point: Pole mõtet reisi algust sellega ära rikkuda, et nutad, sest ei suuda mõelda välja viisi, kuidas oma iPadi ruumi juurde tekitada ja et pesu ei saa pestud ja et Kristikesega kokku ei saa. Sellel kõigel pole mõtet. Valmista asjad varem ette ja saad olla õnnelik nagu siga, kui reisipäev kätte jõuab.

Tegelikult ma täna olingi õnnelik nagu siga, kui me lennujaama saime. Aga siis. Siis helistati mulle ja öeldi, et Amsterdamis on ilm halb. Meie lend Amsterdami hilineb, seega me ei jõuaks kuidagi jätkulennule Kuala Lumpurisse. Ja loomulikult ei jõuaks me ka Kuala Lumpurist Langkawi lennule. Mitme halva variandi vahelt valisime selle mugavaima, seega oleme nüüd õhtul siin kodus ja homme õhtul proovime uuesti.

Reisitõrkekindlustust me ei teinud. Aga kui päris aus olla, siis ma ilmselt ei teeks seda ka järgmisel korral (enamik vaidleb vastu, ma tean...). Langkawi esimese öö saime tühistada ja sealt saame raha tagasi, AirAsiaga on kõik veel lahtine, võib juhtuda, et sealt peame uue pileti ostma ja seega kaotame sajaka. Reisitõrkekindlustus oleks olnud mingi 20 euri. Oh well...

Hoidke meile homseks pöialt, onju?

No comments: