Friday, July 27, 2018

Kriminaalne Odessa

Eile hommikul ärkasime puhanutena. Minu suur soov oli see Must meri ikkagi ära näha, seega seadsime sammud randa. Saskia oli siin käinud juba kaks päeva tagasi, seega oskas soovitada. Kuna meie hotell "Black Sea"/"Tšornoje morje" on ranna ligidal, siis pärast kerget jalutuskäiku läbi pargi kohal me olimegi.

Ilm oli hall, mis tegelikult isegi heaks osutus, mõnus merebriis veidi jahedamas õhus kulus meile väga ära. Jahedam oli see selles osas, et soojust oli ehk 27 kraadi ja mitte 30... Suvi! Väga mõnus! Ainuke, mis täielikust mõnust puudu jäi, oli ujumissessioon ja seda üritasimegi lahendada. Paraku oli ülesanne tunduvalt keerulisem kui esmapilgul arvata võis. Rand oli nimelt paksult täis inimesi, rannatoole ja... prügi. Läksime Saskiaga näiteks kabiinidesse riideid vahetama ja leidsime liivapõrandalt erinevaid hügieenisidemeid, mis pooleldi juba liiva tambitud. Iga paari meetri tagant oli näha suitsukonisid ja aeg-ajalt ulpis vees mõni kokapudel. Aga ujuma läksime ikka. Põhimõtte pärast!

Vesi oli muidugi soe ja laineid ka omajagu, aga pärast Havaid need mind ei kohuta. Sulpsasime mõlemad korraks vette ja otsustasime, et kauemaks me sinna prügihunniku otsa ei jää, seadsime sammud hoopis kai peale, mis palju puhtam oli.

Kai oli ehitatud delfinaariumi ette, kus inimesi järjekorras lausa murdu. Juba enne Odessat otsustasin, et delfinaariumisse mina enam kunagi ei lähe, sest delfiinide koht on vabaduses ja see, mida neid tegema sunnitakse, on piinamine. Olen korra varem käinud, Sankt-Peterburis kusjuures, ja muidugi oli lapsena äge vaadata, kuid pärast Madeiral bioloogidega jutuajamist ja selle kohta internetist lugemist olen aru saanud, et tegemist ei ole mingil juhul mõistliku ettevõtmisega. Seega ei - delfiinide nägemine jäägu looduse kingituseks.

Küll aga käisime veelkord ujumas. Kailt sai otse vette ja laineid trotsides ning pead mitte ära lüüa proovides saime veelkord jahutust ja seekord kõvasti puhtamas vees.

Tagasiteel möödusime taas "igavese tule" juurest, mis koos mälestusmärgiga Teises maailmasõjas hukkunutele "au annab". Seekord andsid oma au ka noored, kes hoolikalt ausammu tehes mõjusid nagu kaader vanaaegsest filmist.

Sukad and all:

Kodus pesime end mustast merest puhtaks ja seadsime uuesti minekule, kuna aeg oli kohtuda Svitlanaga, Odessas elava kohaliku neiuga. Selle kohtumise oli organiseerinud meile ukrainlasest Darja, kes alles paar nädalat tagasi mul Eestis couchsurfis, õigemini seekord käis ta niisama külas, aga 2013. aastal couchsurfis ja sellest ajast oleme aeg-ajalt ikka ühendust pidanud.

Svitlana ehk Sveta oli supertore. Vanuselt 33, ametilt klassikaline pianist ja hingelt reisifänn nagu me isegi. Lisaks oli ta endale eriliselt ilusa elu manifesteerinud, täielik inspiratsiooniallikas. Tema aasta näeb välja nii: sügiseti läheb ta kruiisilaevale, töötab seal 4-5 kuud ja siis tuleb tagasi Odessasse, kus veedab ülejäänud aasta tasuta giid olles ning niisama elu nautides. Nii on ta elanud juba viimased 3 aastat, mille jooksul käinud 4 korda kruiisitamas ja külastanud muu hulgas Peruud, Austraaliat, Uus-Meremaad, Havai erinevaid saari, pea kõiki Euroopa mereriike jne jne jne. Tööd teeb ta 3h päevas mängides õhtuti viiuliga duosid. Neil on umbes 200 lugu. No imeline lihtsalt... Ah, kui inspireeriv!

Meile näitas Sveta Odessa veidi mahajäänumat külge, vanu maju, vanu treppe, käisime mitmes hoovis sees. Kõrvale küsisin ma muidugi hulgaliselt küsimusi Odessa rahva elust nagu mis nad söövad, kuidas ilm on, palju kirikus käiakse ja kõike muud sarnast. Sveta rääkis meile hea meelega ja meie kuulasime ja noogutasime ja vahel ka ahhetasime.

Kontrastilinn:

Lõunat sõime ühes mõnusas buffeekohas, mis küll rahvast täis oli, kuid mis pakkus toredat ülevaadet sellele, mida Odessa inimesed tavaliselt söövad. Ladusime kandikud head ja paremat ääreni täis. Mulle meeldib väga, et siin pakutakse tatart, mu lemmiksööki, ja ka pelmeene. Ja muidugi must leib ja kartul ja sõrnikud ja vareenikud ja mis eriti üllatav - moosivett! Viimane oli nii hea, ostsid tassi, kus põhjas sidrunilõik ning vaarikamoos, lasid vett peale ja tuletasid lapsepõlve meelde.

3 inimese hiigelsöömaaeg kesklinna buffeerestoranis - 18 eurot:

Edasi vaatasime üle muusikakeskkooli, Gogoli maja ja uurisime veelkord sisehoove. Meie fotosessioonil:

Kui väiksest poest emale suveniiri hakkasime ostma, ei leidnud ma enam oma rahakotti. Vaatasin kogu koti läbi, aga mida pole, seda pole. Ebareaalne, mõtlesin ja kiirustasime tagasi söögikohta. Ja sealt alates algas meie tsirkus pealkirjaga "Kriminaalne Odessa". Tegime kindlaks, et ise polnud ma rahakotti kuhugi jätnud, buffee administraator vaatas kaamerast, et ma panin selle kotti. Lauale ma teda välja ei võtnud, sest pildid olid tehtud ja seal seda ei olnud. Vahepeal linnas ma rahakotti kotist välja ei võtnud. Seega ainuke seletus asjale oli, et oli varastatud. Nonii. Rahakott varastatud - mida veel???

Lasin Villel kohe pangakaardi kinni panna, ise helistasin Swedi firmakaardi asjus. Ka ID-kaardi sertifikaadid said peatatud. Mis mul seal veel oli? Mu Soome arstikaart, erinevad kliendikaardid, umbes 150 euro väärtuses sularaha, pole hullu. Ainuke asi, mis meile rohkem muret tegi, olid teatripiletid. Tahtsime Saskiaga Väga teatrisse minna ja eelmisel päeval olime ostnud kõige paremad loožikohad. Läksime kohe ooperiteatri piletikassasse ja seletasime olukorra ära. Nad ütlesid, et tulgu me pool tundi enne etendust kohale, siis saab administraatoriga rääkida. Oolrait. Sveta õpetas meid veel, kuidas vene keeles "rahakott" ja "varastatud" öelda (meenutasin siinkohal filmi "Suvi" ja Kiirt, kes "ukraadina, ukraadina!" karjus...). Svetal oli meist nii kahju... Mina ise olin kõik oma närvirakud selle passijandi peale ära kulutanud ja seega ei viitsinud närveldada. Hoopis naerma hakkasin, kui ooperiteatri ees meile linnatuuri müüa taheti, mil nimeks "Kriminaljnaja Odessa". Ei aitäh, juba käisime seal.

Läksime tagasi hotelli ja panime end õhtuks valmis. Meil olid kaasa võetud ilusad kleidid ja me tõesti ootasime kuulsa Odessa balletti- ja ooperiteatri nägemist. Tahtsin sinna minna kohe algusest peale ja kevadel guugeldasin pileteid juba 10 minutit pärast lennupiletite ostu.

Saskia piduriietes:

Mina ooperiteatri ees oma tulevase autoga (hehe, nali, couldn't care less):

Etendus algas kell 20.00 ja kui 19.27 kohale jõudsime, oli rahvast nagu murdu ning uksigi ei olnud veel avatud. Otsisime administraatorit, leidsime ta, siis palus ta meil oodata organisaatorit ja nii me seal uksel rahvamurru juures oma pool tunnikest seisime. Olime muidugi närvis, sest kell oli juba 8 läbi, aga inimesi ikka tuli, uksi kinni ei pandud ja etendusega ei alustatud. Eestis on ikka nii, et kui kell 8, siis kell 8 läheb ka peale. Siin läheb peale umbes kell 20.15 ehk... Igatahes oli seal üks Eugeni, kes meid aitas ja meid kuulas ja lõpuks saime ka oma koha juurde 17. looži, kuid uskumatu - seal istusid teised inimesed!!! Küsisime kohe, et kustkohast te need piletid saite?? Sain hetkega aru, et asi on kahtlane, sest kõigepealt vastasid nad, et ostsid siit kassast, siis et ema ostsis ja siis, et sõbranna kinkis.

Olja ja Anja:

Kiskusime neil piletid käest, ostmiskuupäev ja -kellaaeg olid samad, mil me olime need piletid endale saanud. Need olid meie varastatud piletid. Oh, seda draamat! Etendus algas, daamid istusid looži, Saskia jäi neid ukse taha valvama ja mina läksin koos Eugeni ja teiste töötajatega politseid kutsuma. Helistasime politseisse ja hakkasime ootama. Etendus käis. Lõpuks ütlesid tädid, et mine istu ja vaata, kuni politsei tuleb, et nad kutsuvad mind. Läksin alla põrandale ühele vabale kohale ja proovisin kõigest väest nautida imeilusaid klassikalisi balletinumbreid ning mitte mõelda, et kas Saskia kolmandal korrusel ikka näeb etendust ja et kas politsei ikka tuleb... Oli väga raske, aga tasapisi õnnestus ja avastasin enda kohta nii mõndagi. Rasked hetked õpetavad palju.

Eilne enesearengusessiooni toimus siis sellises kohas:

Vaheajaks polnud politsei veel tulnud. Läksin ka 17. looži juurde, daamid läksid šampust jooma (kahtlustan tõsiselt, et meie raha eest)... Otsustasime Saskiaga, et vaatame teise vaatuse oma loožis, maksku, mis maksab. Daamid tulid ja sättisid end meie kõrvale. Vaidlesime seal mõnda aega, üks väitis end olevat advokaat, viskas mulle kaardi näkku, kahetsesin hiljem, et pilti ei mõiganud teha. Kõhnem daam, Anja, oli eriti kahtlane. Ütles, et tal on iPhone ja ta sõidab Mercedesega (lehvitades samal ajal viimase võtmeid) ja et tema kindlasti mu rahakotti ei võtaks. Aga no... Pean end üsna heaks inimestetundjaks ja usun, et kui ta ka ise ei varastanud, siis ta teadis, et need on varastatud piletid, sest ta käitumine oli pehmelt öeldes ebausutav. Kogu vestlus toimus inglise-vene segakeeles, täpselt nagu filmides. Lõpuks jäime kõik neljakesi etendust vaatama. Poole pealt nad siiski ütlesid, et tahavad ära minna, sest lapsed kodus väsinud jne (mida iganes...). "Advokaat" jättis mulle oma numbri, mille ma üle kontrollisin ja nii nad välja läksid, ma ka ei viitsinud enam uuesti draamat teha, tahtsin hoopis ukrainlasest Berliini koreograafi etendust "Öö lapsed" näha.

Tegin pilti, sest ka kõik teised tegid (ja kiidan ennast, et ma erinevalt teistest välku ei kasutanud):

Etendus lõppes ovatsioonidega. Politsei polnud tulnud. Tegime pilte ja mõtlesime, et no mida iganes, ega see ilmselt ei tulegi.

Mina teatribinokliga loožis number 17:

Siis ilmus äkki välja Eugeni ja ütles, et tulge ruttu, politsei tuli. Kihutasime alla ja uhketest loožirahva treppidest jõudsin pildistada üles vaid väikese võtte. Ükskord läheme sinna veel tagasi, siis juba ilma kriminaalse Odessata.

Politseinikud, nagu muu rahvas Odessas, oskasid inglise keelt halvemini kui meie vene keelt ja see juba ütleb midagi. Eugeni abiga suutsime neile asja siiski selgeks teha ja nad võtsid meid ning daamid (kelle Eugeni oli ooperiteatri uksel kinni pidanud) oma kahte autosse ja sõitsime kõik koos vilkuritega politseijaoskonda. Mida elu?! Selleks ajaks muigasime Saskiaga salaja juba igal minutil.

Jaoskonnas viidi meid sisehoovi, mis nägi isegi pimedas välja sama räämas nagu postituse ülemistel piltidel. Mööda kottpimedaid lagunenud puitpõrandaid ja kangialuseid käies jõudsime lõpuks ühe koridori lõpus asuvasse ülekuulamisruumi. Tegemist oli väikese konkuga täis nõukaaegset mööblit ja riiuleid, millel raamatuid pealkirjadega "Ukraina kriminaalkoodeks" jms. Nooremapoolsem ukraina naispolitseinik võttis google translate-i lahti ja hakkas ankeeti täitma. Daame kuulati üle kusagil mujal kangialuses, muretsesime veel, et näed, meespolitseiniku poolt, raudselt ostavad ära ta. Kes teab, kuidas siin Odessas need asjad käivad. Meie aga vastasime küsimustele nagu palju oli raha kotis, mis on amet, marital status, kas AirBaltic meeldis? (:D :D) Ma igaks juhuks neile oma passiasja ei rääkinud, kartsin, et äkki siis ei võeta mind piisavalt tõsiselt. Ülekuulamise lõpus seletas naispolitseinik rahulikult, et tema ei usu, et need daamid varastasid, sest neil on iPhone (...), vargad aga tavaliselt teevad narkootikume. Ütles, et vahel mõned inimesed näiteks koeraga jalutades näiteks pool aastat hiljem leiavad dokumendid, siis nad võtavad ühendust, aga suurt lootust ei ole. Nad muidugi lähevad seda sõbrannat kontrollima, kellelt daamid piletid said. Hästi armas oli ta tegelikult. Lisas veel, et nüüd on kõik ja et loodab, et meil ülejäänud reis ikka kenasti läheb ja et me ikka akuraatsed ja tähelepanelikud püsime. Tulime tulema.

Selleks ajaks olid meie närvid läbi nagu... ukraina raha. Otsustasime, et vajame alkoholi ja süüa, aga eelkõige ikka mingeid kokteile. Üle tänava politseijaoskonna vastas oligi sobiv restoran. Nimeks - Maffia. Ideaalne koht, kuhu pärast politsei poolt ülekuulamist minna. Jumal, Sul on hea huumorimeel.

Maffia on üks Odessa superluksuslikest baar-restoranidest oma hiigelsuurte lühtrite ja fäänsude kokteilidega. Tellisime sushit, mina võtsin džinni toonikuga ja Saskia šampust, isegi kaks klaasi šampust. Lõdvestusime selles Maffias pärast kriminaalse Odessa tuuri. Elu on seiklus, midagi pole öelda. Kirsile tordiks oli Maffia kaunistatud kujukestega, mida Saskiaga liialdamata juba 22 aastat (alates aastast 1996) kataloogidest imetlenud oleme. Saime kataloogid kunagi meie esimeselt välisreisilt Prantsusmaalt. Sürreaalne, väga sürreaalne.

Mida küll võiks tuua tänane päev?

6 comments:

maret said...

Oh aegu, oh inimesi...olete ikka odessakogemust saamas... täiega! Pidage vastu. See jah selline maa, kus naiivitarid ( heh, mitte et ma just teid mõtleksin��) lakki saavad. Ilmaasjata pole seal tuur “kriminalnaja Odessa”!!! Olen selle läbinud, kyll õnneks ekskursina. Aga ka meie reisil läks yhel rahakott jalutama... Kui veel noor ja ilus olin, EÜE ajal, oli ka minu elus kõige jubedam kogemus just Odessas, lausa põgenemissaaga, elu ja au eest!! Põgenesime sõbrannaga lausa nii, et napikalt pääsenuna ei teadnud kus linnas oleme. See tähendab, hüppasime nagu filmis just kailt lahkuvale praamile, sõitsime kuskile ja kohalejõdnud, mõtlesime, et oleks jube kahtlane, kui kysiksime tänaval esimeselt möödujalt, et vabandage, mis linn see on��... aga au sai hoitud ja elu ka. Hoidku teidki kõik juhtivad jõud ja ärge ainult sellele lootke, ikka allesjäänud kopikad trussikute vahele ning ikka edasi☀️ Ehh, Odessa!

Saara said...

Nii põnev kommentaar, Maret! :D Ja tore, et me ainsad pole, kel siin asju juhtunud on, kui toredam muidugi, kui neid üldse ei olekski... Samas mida oodata linnalt, kes ka ise end kriminaalseks peab? Kunagi kui näeme, siis tahaks väga seda põgenemislugu veidi täpsemalt kuulda. Seniks - turvalist elu meie tublis Eestis! :)
P.S. telefoni hoidsin eile küll rinnahoidja sees. :D

Unknown said...

Saara, I am so sorry for you having this experience in Odesa! The beach you went in is actually one of the dirtiest, it's true. But I do hope you also went to Arcadia or Lanzheron which are cleaner(especially Arcadia).

The story about the wallet and the police office reminded me my own experience in Prydnistrovya (Transnistria) which is the self-proclaimed Pridnestrovian Moldavian Republic. I went there with my friend on the motorbike and we planned to cross it in one day but then the party started. So firstly we had to bribe the patrol police because we kinda had misread the road signs (around 100 uah, not much but still), then we went to exchange money and I forgot my passport in the exchange office but I thought I had lost it somewhere. So we also had to go to the police office because there was and is no embassies at all. This is a self-proclaimed republic, they do what they want and they just can't let you out of their territory without bribing. Actually this was the phrase I had heard from the police officer who had gave me the small piece of paper with the note "The passport was lost in Tiraspol, the police didn't with it". This was the only official paper I could get from there.
We slept in Tiraspol and then in the morning we found my passport in that exchange office and we were ready move out but again the patrol police sopped us and persuade my friend to do the alcotest. And of course it showed 0.4 pro mile. Long story short, the officers started to tell us directly that if he didn't pay the "fine" (=bribe), they would make him go to do the blood test in their state hospital (and as I understood that would cost us much more because it was obvious that they had had the right person in that clinics). If the test showed he had some alcohol in his blood, he could have been arrested up to 14 days. We thought it could be a funny story but not that time (plus he really had fewdrinks a night before but we still don't believe it was possible to get 0.4 after an 8-hour sleep and 2 proper meals on the next day). So my friend had to bribe them 200 dollars which was a lot.
And later I heard the same stories about the police there. They just create typical situations and ask for money...

I hope your second day was much better and you are having a great time even though Odesa showed you not its best sights.

And please still think of coming to Kyiv, it is really different here=)))))

Anonymous said...

Saara, põnev on, kahju, et Sinu ja Saskia närvide ja raha hinnaga, aga seiklus, mida meenutada. Ja Sa ujud! Põhimõtte pärast. Kui äge! Aga nüüd soovin rahulikku reisi jätku. Päriselt ka peaks olema võimalik veeta päeva nii, et magad, sööd, jalutad, pildistad ja üldse võimudega tegemist ei tee. Kallistame! Kaidi

Kristi said...

Oeh, ei teagi, kas nutta või naerda! Andsin M-ile ka lugeda ja ta ütles, et mõtles juba siis, kui sa uue lennukipileti pidid ostma, et vähemalt sul on siis vähem raha, mida varastada. It's something!
Ta ise ka on taskuvarga ohvriks sattunud Rooma metroos ja siis kõik sellega kaasnev oli nagu ebameeldiv, aga samaaegselt huvitav nö kohaliku elu tundma õppimine: varga jälitamine, politseijaoskonnas käik, uue foto tegemine ja saatkonnas ajutise reisidokumendi kättesaamine. Isegi Eestis ei puutu ju kokku nii :P aga selles hetkes olles muidugi pole väga tore, tagantjärele ainult. Sulle jääb see reis kindlasti kogu eluks meelde :P

Saara said...

Thank you, Daria! I heard that Arcadia is yes much cleaner, but the beach we went on Friday was not bad as well, it was super peaceful and chill. A nice end for the week. :) Hearing your story in Prydnistrovya I actually feel that Odessa was much better. :D It gives a complete feeling of uncertainty when police itself is the one you have to argue with... Odessa's police was supernice though. :) So no, I haven't lost faith in Ukraine! :D Will come back someday, to Odessa as well!

Kaidi - pean ütlema, et see põhimõtte pärast ujumine sai teoks kindlasti ka tänu sellele, et vesi oli talutavalt soe. Sinu ja Karpa moodi külmakindel ma veel ei ole. :D Aga mina tea, Villel on plaanis mind julgeks inimeseks treenida, ehk lähen kunagi ka niimoodi ujuma, et temperatuuri ei vaatagi näiteks...

Kristi - Martenil on näed ennustajavõimed, tuleb välja... :D Jah, ma ise mõtlen ka nüüd tagantjärele, et kogu kogemus oli tõesti Seiklus suure tähega, aga no ikka super närvesööv. Samas sellise närvikõdi eest mõni maksab rohkemgi kui 200 eurot, teises vormis, aga siiski... :D Igatahes selles olen mina ka kindel, et meelest see mul küll ei lähe.