Friday, September 16, 2016

Kokkuvõte "sügisesest" Berliini hipireisist

2 päeva, sõbrad, 2 päeva olen hiljaks jäänud selle postitusega. Pärast intensiivset ruutuaika lihtsalt tahaks natuke arvutist puhata ja korraks ekraan kinni lükata. Olen selle puhkuse saanud ja nüüd selge peaga saan loodetavasti ka parema kokkuvõtte kirjutada.

Alustuseks veidi reisi lõpust.

Kui teisipäeva hommikul sai asjad kokku pandud ja kõigiga hüvasti jäetud, siis läksimegi ära lennujaama. Olime endale piisavalt varuaega võtnud ja istusime kohvikus oma lendu oodates. Mina tegin veel viimase hetkeni tööd (olen aru saanud, et tõepoolest on kõigil oma narkootikum...), kui Ville kirjutas messengeris, et flightradar näitab, et lend on tühistatud. Berliini lennujaama kodulehel ja ka Tallinna omal ei olnud muudatusest märkigi.

Kui Kristi lennujaama infoputkast uurima läks, siis tuli välja, et jah, ongi tühistatud. No on ikka inimesed, oleks siis teavitanud või midagi. Meie tegime oma check-ini ära ja väravast saime sisse jne... Hea, et Kristi küsima läks, minu meelest kõlaritest nad näiteks teavet ei lasknudki. Meie asenduslend väljus õnneks samal ajal (no üldse ei tahaks enam seda olukorda läbi kogeda, mis eelmisel aastal Porto-Londoni otsa peal...), aga mitte otselennuna, vaid läbi Riia. Kui minul väga vahet polnud, mis kell me jõuame (peaasi, et enne kella kaheksat hommikul, et töölaevale jõuaks), siis Kristil oli kella kaheksaks juba Tartu bussipilet ostetud ja üldse ei oleks maha jääda tahtnud.

Kõik siiski õnnestust hästi. Lennuk maandus umbes poolteist tundi hiljem, seega kella poole kaheksa paiku, Ville tuli meile vastu, Kristi sai bussi peale ja kõik laabus. Südamel oli soe, kehal oli külm, kodu on alati hea.

Kokkuvõte Berliinist.

Plussid:

1. Berliin on nii mitmekülgne: tahad, lähed kontserdile, tahad, istud baaris. Tahad, oled fäänsu, tahad, oled hipi. Kõik on võimalik. Selles suhtes meenutab veidi Londonit. Ehk siis - võid sealt linnast kõike leida.

2. Suht odav. Juba kirjutasin oma poeüllatusest, aga tegelikult ka, kindlalt saab 6 euroga ka burksi ja joogi, kui tänavalt otsida.

3. Hea vaba õhkkond, noored on normaalsed inimesed, kellega on hea suhelda. Ei ole sellist kitsarinnalisust ega ekstreemsust, vähemalt meie ei kohanud seda üldse. Geid liiguvad tänaval käest kinni, inimesi on igat tüüpi. Mõnusalt sõbralik olemine. Jella ütles, et selle koha pealt on Berliin ülejäänud Saksamaast väga erinev ja selle tõttu ta väga mujale kolida ei tahakski.

4. Muuseumiasjad on ka hästi korraldatud - keskmiselt maksab pilet 12 eurot, aga 24 euro eest saab pea kõiki linna muuseume ja muid kohta külastada piiramatult 3 päeva jooksul. See teeb kogusumma päris väikseks.

5. Ühistransport töötab nagu kellavärk. Sakslased on täpsed.

Miinused:

1. Kui üldiselt on inimesed sõbralikud, siis teenindus on ikka jaw-dropping jube. No sellist ebaviisakust ei näe isegi Eestis, Soomest rääkimata. Just Soomest tulles ongi kummaline, kui teenindaja ei ütle isegi tere ja kui bussijuhilt küsid, et kas see buss sinna või sinna sõidab, siis ta vastab: "Kust mina tean." Appi :D Soomes (ja ma usun, et ka Eestis) lastaks lahti sellise käitumise pärast. Nt läksin koopiamasinate poodi marke ostma ja küsisin: "Excuse me, could I get some stamps?" Kuna Jella oli mind hoiatanud, et vb nad inglise keeles ei räägi, siis poemüüja vastusele "Germany?" vastasingi näidates postkaartidele ja öeldes: "Marke?" Seepeale nähvas ta: "I know what a stamp is. Do you want to send them to Germany?"

2. Berliin ei ole väga ilus linn. See on kuidagi laiali, üks keskus ja teine keskus, üks torn siin, teine park seal. Sellist keskset vanalinna nagu Tallinnas ei ole.

3. Kogu aeg ehitatakse. :D Ei saa linna normaalselt nautidagi. Kristi sõnul on see väga püsiv nähtus.

Õppetunnid:

1. Sooja ilmaga tasub kaasa võtta lühikesi riideid. Ehk siis - paki ilmateatele vastavalt ;)

2. Euroopasisene roaming: 5 päeva jaoks on 500 MB enam kui küll, kui peatuspaigas WiFi on. Mul jäi gigasest kasutamata mingi 650 vist ja ma ikka surfasin piisavalt + google maps oli ka töös. Aga telli kindlasti pakett! Muidu nad võtavad ikka väga suure tasu.

Kokkuvõttes - mulle väga meeldis see reis. Tundsin, et olin oma köögikapiustesse, töömeilidesse ja piirkonnaametiga tülitsemisse ära uppunud ja suur pilt hakkas hääbuma. Hipiolek toob tagasi selle kerge tunde, selle tunde, et kõik on korras no matter what. Üritan seda säilitada :)

Lõpetuseks naljakaid pilte:

Wurst:

Superman teab poodi:

Kilekotiga sitta äkki?

Eelmisele roppusele veel teinegi otsa:

Parim suveniir, mille ostmata jätsin. Enlightenment on a spring:

Ongi kõik. Ma tänan Kristit, Jellat ja Villet. :) Ja kõiki lugejaid ja laikijaid ja kommenteerijaid. Ja Kosmost. Üks suur süda kõigile ja peatsete lugudeni! Jee!

Saara

2 comments:

kristi said...

Oli põnev lugemine :) lugesin kunagi "Minu Amsterdam" raamatut, kus ka kirjeldati seda klienditeenindajate ebaviisakust ja sealt jäi selline mulje, et nad on isegi uhked selle üle. Noh, et keegi pole võlts ega midagi :D nagu inimesed ei saaks ju PÄRISELT ühelegi klienditeenindajale meeldida. Sinu tekstist jäi mulje, et vähemalt Berliinis on ka kohalikel ikkagi natuke piinlik ebaviisakate teenindajate pärast?
Edu köögikappide ja muu olmega! :)

Saara said...

Jah, enamik ütlesid selle teeninduse kohta veidi paratamatu-kurva häälega: "Yes, I know..." Seega veitsa on ikkagi vist kurvad selle üle. Uhkust ma küll ei näinud jah :D Tahaks Amsterdami ka minna ja oma silmaga üle kaema. Lisaks ma mõtlesin, et vb pekas neid "Minu... " raamatuid lugema, äkki saaks rohkem aimu kohtadest, kuhu reisin või reisida plaanin. Aitäh, et meelde tuletasid! :)