Sunday, April 1, 2018

Kokkuvõte Istanbuli reisist

Kolme sõnaga - Väga tore oli. Väga on lausa suure tähega, sest tõesti oli üle ootuste mõnus reis, mis sest, et lühike. Alustangi sellest, mis reisi eriti toredaks tegi - Johanna. Kui reisile läksime, siis ei osanud ma tegelikult üldse midagi Johannaga reisimisest arvata. Johanna on peaaegu samasugune udupea nagu mina, ainult, et kraad hullem. Õnneks tuli ta Tallinnasse juba eelmisel õhtul (jäädes loomulikult kõvasti hiljaks) ja lennujaama läksime koos, seega suuremad hirmud olid möödas. Reisil olles aga ei olnudki midagi, mille üle kurta. Ta on väga vastutulelik, paindlik ja lisaks kõigele ei ole kunagi pahas tujus. No lausa lust niimoodi reisil käia. Loomulikult meeldis mulle ka see, et sain talle esimest korda reisimist tutvustada. Jääb ilmselt igaveseks meelde, kuidas ta maruõnnelikuna Esimest Korda sõitva põrandaga (horisontaalse eskalaatoriga) sõita sai. Oh, ilusad ajad...

Õed udupead:

Kõik ülejäänud plussid on seotud Istanbuli endaga ja nagu ikka, tegin ma nimekirja.

Esiteks - Istanbul on ilus. Kogu islami kunst võtab aeg-ajalt ikka täitsa hingetuks. Mustrid, sinine, kollane, sümmeetria... Laualinadel on tupsukesed ja põrandal marmor. Tõesti on palju, mida imetleda. Kes kunsti või kujundusega tegelevad, neile tuleks kindlasti väga kasuks.

Meie imeilusa hotelli üks tualettruumidest:

Teine suurem pluss oli söök. Eks Eestis ole ka muidugi Türgi restorane, aga mina neis väga tihti ei käi ja seega oligi mulle üllatuseks kui huvitav ja maitsev see nende toit on. Johanna sõi ka isuga. Vähemalt poole kogemusest andis loomulikult restoran ise, sest traditsioonilisel viisil rätsepistes madala laua taga rahvustoitu süüa oli kindlasti üks mu lemmikhetki kogu reisi jooksul.

Kelner serveerib traditsioonilist potikebabi elusal tulel, rahvale väga meeldib:

Kolmandaks pulssiks loen ikkagi odavust. Ööbisime Johannaga väga ilusas hotellis keset vanalinna ja maksime selle eest 68 eurot öö (kahepeale hommikusöökidega). Suure lõunasöögi eest küsiti 6-8 eurot, muuseumipiletid maksid tavaliselt 4-8 eurot. 5 päeva passi igasuguste muuseumide jms jaoks saab 25 euroga (võrdluseks võib tuua Barcelona, kus sama raha eest pääsedki ainult Sagrada Familiat vaatama ja kõik).

Hagia Sophia aknast näeb Sinist Mošeed:

Ja siis võib muidugi mainida ka seda, et kuigi eelmisel nädalavahetusel oli Istanbulis 1 kraad (!!!) soojem kui Eestis, on seal ikkagi rohelust, mis meele rõõmsaks teeb. Rääkimata suvest.

Istanbuli miinused?

Noh, et raha peab vahetama. Ja et passikontrollisabas peab seisma. Ühesõnaga, miinuseks on see, et kuigi Istanbul on päris Euroopa külje all, siis pole see ikkagi Euroopa Liit ja reisimise koha pealt on see veidi ebamugavam kui lihtsalt kuhugi samale laiuskraadile, aga veidi läänepoole maha potsatada. Samas on see kogemus omaette ja ehk esimeseks reisiks Euroopast välja olekski paras? Turkish viib veel otselennuga kohale ka.

Kusagil Ukraina kohal:

Teiseks pidev osta-osta-osta tänavatel, sekka ka kutse peole või klassikaline "Are you married?" Taaskord, kultuur on selline ja inimesed ja rahvad ongi erinevad. Eestlasena sellest ülesaamine on ka tore saavutus ning olen enda üle päris uhke, sest see ei häiri mind enam eriti. Lihtne "No, thank you," ja jalutame edasi.

Ja muidugi võib miinuseks lugeda ka praegust poliitilist ebastabiilset/pingelist olukorda, aga see tõesti pole Istanbuli süü. Palvetame parem, et kõik ikka laabuks ja et me rahus edasi saaksime elada nii siin- kui sealpool Bosporuse väina.

Mõningaid näpunäiteid ka. Mina isiklikult olen väga rahul selle vanalinnas ööbimisega, suuremad vaatamisväärsused jalutuskäigu kaugusel, ühistranspordi ega taksoga sõitma ei pea (välja arvatud lennujaamast sinna ja tagasi). Ka mitmed hamamid (need Türgi saunad) on läheduses ja palju söögikohti samuti. Järgmine kord ööbiksin kindlasti seal samas.

Riietusesemeteks oleks hea kaasa võtta midagi, mis ka mošeekõlbulik on ehk siis pikad püksid/pikk seelik ja kaetud õlad + sallike juuste katmiseks. Kes sauna tahab minna, siis ärge trikooga minge. :D Riiete taskutes võiks olla veidike sularaha piletite jms eest maksmiseks.

Ja see ongi kõik. Meie armas väike Istanbuli reisike sai läbi ja ilmselt ei pea mainimagi, et plaanin juba järgmist (ja kujutage ette - Johanna plaanib ka!). Ma tänan väga oma väikeõde toredaks reisikaaslaseks olemast, Kentarut ja Juni ilusate vestluste eest, Reisidiile jätkuvate soodsate lennupiletite pakkumise eest, ema kirjavigade parandamise eest ja Villet kogu maailma toetuse eest. Palju armastust nii teile kui kõigile lugejatele. Muide, kes oskab juuli lõpuks nädalast reisi soovitada, siis andke teada!

Kallid!

3 comments:

Kaarel said...

Muide, sagedase reisija ja muuseumi huvilisena soovitan Sul kaaluda ICOMi liikmeks asumist. Sellega saab väga paljudesse muuseumidesse üle maailma tasuta sisse (Barcelona Sagrada Familia seal hulgas: http://www.sagradafamilia.org/en/special-ratesconditions-and-entrances/). Liikmemaks on €59 aastas. Rohkem infot siin: http://www.icomeesti.ee/icom-liikmele-1/liikmemaks

Kaarel said...

Aastane liikmemaks on tegelikult €55.

Saara said...

Oo, vau! Esimest korda kuulen! Suur aitäh, Kaarel!