Thursday, April 7, 2022

Kokkuvõte Dubai reisist

Keegi ütles kunagi, et reisimine on üks vähestest asjadest, millele raha kulutades saad rohkem tagasi, kui ära andsid ja mille väärtus ajas aina kasvab. Ei tea, kas selliseid asju nüüd nii vähe on, aga reisimine tõesti kuulub sinna kategooriasse. Mida rohkem ma Dubai reisile tagasi mõtlen, seda ägedamaks see läheb. Muljete ja kogemuste seedimine võtab aega, nende väärtuse tajumine veel enam. 

Dubai reis ja Expo 2020 külastamine oli üdini positiivne kogemus. Sain nii palju uusi teadmisi ja nägin hoopis teistsugust maailma. Ideaalne esimene kogemus Lähis-Idas. 

Dubai plussid: 

1. Soe on ja ei ole niiske - selles soojuses jaksab olla. Jah, kohati on kohe väga soe, aga enamikele eestlastest on kliima mõnus suvine just meie pimedatel kuudel - novembrist märtsini. 

Siin aga Saudi Araabia päike pimedas Expo paviljonis: 

2. Kõik mugavused on käe-jala juures, asudes küll Lähis-Idas, on Dubai siiski ikka lääneriik, mis lääneriik. Taksod, pangakaardid, poed, hotellid, toit jne jne. Jah, musta leiba ja kohukesi ei vähemalt tavapoest ei saa, aga Lääne-Euroopa stiilis on täiesti võimalik elada. 

3. Raha - Dubais on küll kasutusel dirhamid, mis on umbes 4 korda kallimad kui euro (st 1 euro = 4 dirhamit), aga tegelikult peale selle arvutuskäigu polegi muud vaja rahaga teha. Tulime Maarjaga Dubaisse niimoodi, et meil polnud mitte ühtegi dirhamit kaasas ja polnud isegi erilist sularaha eurodes, paarkümmend ehk vaid. Ja teate - see oli okei. Maksime alati kaardiga/telefoniga ja mitte mingit muret ei olnud, isegi mitte turul. Küll mulle ikka meeldib niimoodi reisida. Restoranis ütlesin isegi ekstra, palju jootraha jätta tahan ja nad lisasid selle arvele. Ei tea, kas see viimane küll tavaline on, aga mina nii tegin ja imelik ei tundunud. 

4. See linn ise on nagu imedemaa. Mida kõike küll raha eest ei saa... Kes wow-efekti otsib, siis Dubai on see koht. 

Expolt. Inimesi näete?

5. Kuigi vahemaad eri vaatamisväärsuste ja linnaosade vahel on kauged, on takso odav. 

6. Naisi koheldakse respektiga ja meid ei tülitanud keegi muu kui turupoodide müüjad. Naistele mõeldud metroovagunid, naistetaksod. Turvaline. 

7. Dubai on hea viis, kuidas Lähis-Idaga tutvust teha. Nagu Singapur on "Kagu-Aasia algajatele", on Dubai "Lähis-Ida algajatele". Olin varem küll Susanna blogist omajagu jutte Lähis-Idast lugenud ja veidi  muretsesingi, et kuidas ja mis, aga tegelikult oli maandumine pehme ja tekitas tõsist soovi rohkem uurida.

See esimese päeva giidiga tuur avas mu silmad... 

Dubai miinused: 

1. Alates märtsi lõpust - aprilli algusest on kliima täiesti ebamugavalt kuum. Suvel on vabalt 50 kraadi. Hetkel, kui seda postitust kirjutan, on neil kell pea 5 õhtupoolikul ja väljas on 37 kraadi sooja. Jah, võib ju kogu aja konditsioneeritud siseruumides olla, kuid arvestama peab, et alates meie kevadest on keskmisele eestlasele seal ikka väga raske juba. 

2. Tegu on kõrbelinnaga. Puhast rohelist loodust on vähe. Kellele plussiks, kellele miinuseks, aga nii see on. Kahju, et me ise kõrbe lähemalt ei näinud, lihtsalt ei jätkunud aega. Järgmine kord siis. 

3. Hinnatase on pigem kallis - nii toit kui majutus. Meie maksime lennud + hotell + Expo piletid + transfeerid + hommikusöögid + giidiga tuur kokku 4 päeva eest 1100 eurot, mis nii hull ei tundugi, aga kui arvestada, et paari lennutunni kaugusel on juba oluliselt odavamaid riike, siis selles suhtes on hinnad kõrged. 

4. Internet maksab 6 eurot per megabait. Jah, te lugesite õigesti. :D See on muidugi siis, kui Eesti kõnekaarti kasutada. Õnneks on igal pool siseruumides ja avalikes kohtades tasuta wifi ja riik jagab 1GB kõnekaardi kõigile sisenejatele tasuta kätte. 

Expo SpaceXi rakett, mis, nagu hiljem teada sain, oli ju originaal!! 

5. Jah, riietuma peab veidi konservatiivsemalt, õlad kaetult ja mitte miniseeliku või lühikeste pükstega, mis võib kuumas üsna raske olla. Oli muidugi inimesi, kes neid reegleid ei järginud, aga ma nägin, kui palju tähelepanu nad tõmbasid ja ise ei sooviks sellise tähelepanu keskel olla. 

6. On inimesi, kes ütlevad, et Dubai on tehislik, sest see on nii hiljuti ehitatud. Naftariigina hakkas elu keema alles 50 aastat tagasi ning vaesest pärlipüüdjate riigist sai rikas õliriik. Inimesi töötab Dubais igast maailma nurgast, umbes 80% elanikkonnast on võõrtööjõud. Seega seda "päris" asja on vähe. Teisalt jälle - mis on päris? Kui see pole see, mis praegu on, siis mis üldse?

Dubai on riik, kuhu ma lähen tagasi. Ma ei tunne, et peaksin sinna minema Villega, kes armastab loodust või väikese Felixiga, kelle jaoks oleks ilm liiga palav ja kultuur hoomamatu, aga võib olla, et lähen sinna Maarjaga või mõne teise sõbrannaga või täitsa üksi. Dubai on ideaalne linnapuhkuse asukoht ning ootan huviga, kui põnevaks see tulevikus kasvab. Ootan seda päeva, mil naasen. 

Leppisime Maarjaga kokku, et Burj Al-Arabi läheme siis, kui meie ettevõtte käive saab 7-kohaliseks: 

Sellest reisist jäävad kõige rohkem meelde Expo paviljonid, kõrbetolmune vaade pilvelõhkujatele, linnatuled, monorail, 37. korruse hotellituba ja must-valgetes riietes kohalikud. Ja muidugi Maarja - kõik need toredad vestlused ja tobedad naljad ning absurdsed seigad - kuidas tahtsime vetsu, aga leidsime end kogemata palveruumist, kuidas meiega rääkinud hiina daami inglisekeelne aksent oli nii kohutav, et pidime naeru tagasi hoidma, sest me ei saanud mitte midagi aru ning kuidas üks meist arvas, et lennukist näeb tossu, aga tegelikult olid need pilved (jätan saladuseks, kellega on tegu. :D) 

Aitähid: Maarjale reisikaaslane olemast, Reedale reisikorralduse eest, Keitile riiete laenamise eest ja Villele, et ta nii hea kaaslane on ja vabalt Felixi eest hoolitseb ning minul reisile minna laseb. 

Aitäh ka teile, lugejad, kes te ikka kaasa elate! :) Peatse kohtumiseni! 

No comments: